Flygvy över nyrenoverad skolgård, med asfaltsmålningar i färg.

Inom ramen för projektet Hållbara skolgårdar undersöker vi hur skolors utemiljöer kan utformas bättre för att hålla längre, bli mer trivsamma och miljövänliga samt mer effektivt möta klimatförändringarna. 

Projektet är delvis finansierat av Uppsala kommun och bedrivs stegvis med förstudier fokuserat på innovation och utvärdering av tekniker under 2025. Med start från 2026 kommer resultatet från projektet att börja tillämpas i Skolfastigheters renoveringar och nybyggnation.

Stärka biologisk mångfald - ett viktigt klimatmål

Många av dagens äldre skolgårdar täcker stora ytor som ofta består av hård asfalt eller grus, snarare än träd och grönytor. Genom att bevara vegetation, öka krontäckningen och anlägga fler planteringar på skolgårdar bidrar vi till biologisk mångfald, skapar trivsel och minskar vårt framtida klimatavtryck.

 

Minska skadegörelse och underhållskostnader 

Vissa aktuella material och konstruktioner på skolgårdar är känsliga för slitage och skadegörelse. Vi undersöker åtgärder som kan vidtas för  att bevara möjligheter till aktivitet kring skolor, men där vi kan minska skador på egendom och samtidigt minimera risken för personskador.

 

Öka fastigheters skydd mot klimatförändringar

Dagens skolor, förskolebyggnader och utemiljöer behöver anpassas för att bättre klara effekterna av ett förändrat klimat. I projektet undersöker vi hur vi på bästa sätt kan rusta våra framtida utemiljöer för att klara extremväder i form av kraftig nederbörd, stark vind och svår torka vid värmeböljor.

 

Skapa ökad trivsel, trygghet och gemenskap

Våra skolgårdar står ofta öde och tomma under kvällar och helgtid, vilket kan skapa otrygghet för närboende. Genom att anpassa ytorna och göra dem tillgängliga för aktivitet, blir de mer trivsamma att besöka och använda för allmänheten utanför skoltid.